Egypte Vakanties

Bel ons:00201224789162

                                                                                       Abo Simbel tempel

 

Na de piramides en de sfinx zijn de twee tempels van Aboe simbel de beroemdste bouwwerken van het oude Egypte. Ze zijn gebouwd door de machtigste der farao's, Ramses II. De ingang van de grote templewordt gesierd met vier enorme beelden die de farao zelf voorstellen.Het complexmarkeerde de grens van het Egyptische rijk en was bedoeld om de macht van defarao's te laten zien aan iedereen die vanuit het zuiden kwam.Meer dandrieduizend jaar later heeft het nog niets van die uitstralingverloren.

Er staan twee tempels in Aboe simbel: de grote temple, gewijd aan de goden Re-Harachte ,Amon en ptah,en een aan Hathor gewijde temple, die kleiner maar even fraai is.

Met de bouw van de tempels, uitgehouwen in de rotsen op de westoever van de Nijl, werd begonnen in het vijfde regeringsjaar van farao Ramses II (R.1279-1213 v.C.); dertig jaar later waren ze voltooid. Naarmate de bloeitjd van de farao's verstreek ,raakten de tempels in verval en uiteindelijk raakten ze bijna helemaal onder het zand bedolven .Deze tempels warden nergens in de geschiedenis vermeld, noch door de Grieken, noch door de Romeinen, totdat in 1813 de Zwitserse onderzoeker Johann Ludwig Burkhardt ze bij toeval ontdekte. Over de grote temple schreef hij:Een complete hoof d en een gedeelte van de borst en armen van een van de standbeelden steken nog boven het zand uit . Van het standbeeld daarnaast is vrijwel niets te zien; het hoofd is afgebroken en het lichaam zit tot boven de schouders in het zand. Van de twee andere beelden is alleen de hoofdtooi zichtbaar. Het is moeilijk te beoordelen of het zittende of staande beelden zijn.

Met zo'n hoop zand voor de tempels beperkte men zich eerst tot het lokaliseren van de ingang, zodat men kon zien wat er binnen aan schatten lag. In 1817 slaagde de Itaanse avonturier in Britse dienst, Giovanni Belzoni (zie p.80), erin om zich toegang te verschaffen tot het interieur van de grote temple. Hij was diep teleurgesteld: behalve een paar beeldjes die hij meenam, had de temple hem niets te bieden. Belzoni en zijn mannen verlieten Aboe Simbel na drie dagen en hielden het voor gezien.De daaropvolgende Jaren werdenverschillende pogingen gedaan om het zand te verwijderen, maar het woei steeds weer terug. Pas in 1909 werden de tempels helemaal uitgegraven.  

Meestal wordt Aboe Simbel vanuit Assoean bezocht. Tussen de twee oorden loop teen weg , maar de meeste toeristen gaan met EgyptAir, een vlucht van maar 30 minuten vanuit Assoean. De vluchttijden zijn erop afgestemd dat u een paar uur de tijd hebt om de tempels te bezoeken . Er gaan frequent bussen tussen het vliegveld en de tempels. Een andere mogelijkheid is meet e gaan met een cruise over het Nassermeer. De boten leggen bijna in de schaduw van de Ramseskolossen aan en bieden passagiers de mogelijkheid om ze zowel bij maanlicht als bij zonsopgang te bewonderen. 

De  grote Tempel

Met hun 21 m zijn de vier zittende kolossen de hoogste overgebleven beelden in Egypte. Hun handen alleen al, die op hun knieen rusten, zijn langer dan de lengte van een gemiddeld mens. Ze zitten tegen een afgevlakte rotswand die op de hellende muren van een tempelpyloon lijkt . Aan de voeten van de enorme beelden liggen geboeide krijsgevangenen, Afrikanen en Aziaten, symbolen van Egyptes vijanden die de grenzen bedreigden . Tussen en naast de benen van de koning staan kleinere (maar nog steeds meer dan levensgrote )beelden van zijn moeder Toeya, zijn vrouw Nefertari en enkele van hun kinderen . Boven de hoofdingang, tussen de hoofden van de kolossen, zit een afbeelding van Re, de zonnegod met de valkenkop.

Het interieur van de temple is veel minder spectaculair dan de buitenkant. Het is 60 m diep in de rotsen uitgehakt en is eenvoudig van opzet, met een grote zuilenzaal die uitkomt op een kleinere zuilenzaal met heiligdom